“Als je je daarin herkent, hebben we goed nieuws voor je.”

Ken je dat? Je ziet iets over armoede in Afrika op social media of de televisie. Je wilt wel helpen, maar je weet niet goed hoe. Je houdt het graag persoonlijk. En zelfredzaamheid vindt je ook belangrijk. Daarom zou je iemand die in armoedige omstandigheden verkeert liever een hengel geven om zijn eigen kostje bij elkaar te kunnen vissen. Als je je daarin herkent, hebben we goed nieuws voor je. Word sponsor van Bullfrox. Een betere ‘hengel’ vindt je niet.

Beelden

Bullfrox begon een paar jaar geleden als een brainwave vanuit een paar beelden die over elkaar heen tuimelden. Beeld 1: een man in Afrika onderweg naar de markt. Zijn motorfiets nauwelijks zichtbaar door de vracht bananen die hij daarop heeft vastgesjord. Hij voegt zich in het verkeer, maar dreigt voortdurend onderuit te gaan door de veel te zware vracht. Iedereen die wel eens in Afrika is geweest, zal dit herkennen. Voor veel Afrikaanse zelfstandigen is een auto nog een onbereikbaar ideaal. Maar de vracht moet wel naar de markt. Om dit vervoersprobleem te tackelen, worden massaal motoren ingezet. Met veel (ernstige) ongelukken en overbeladingsperikelen als gevolg.  Ander beeld: een moeder met een hippe bakfiets laveert haar kroost en de boodschappen moeiteloos door het drukke verkeer in Amsterdam. Beng, pats-boem, tararaboemdiee: combineer beeld 1 met 2 en wat krijg je dan? Juist, een bakmotor waarmee iemand op een veilige manier een aanzienlijke hoeveelheid vracht kan vervoeren.

Bakmotor

Lang verhaal kort: de Bullfrox zag het levenslicht. Een Bullfrox is een robuuste, degelijk geconstrueerde bak met twee wielen die aan de voorkant van een willekeurige motorfiets kan worden gekoppeld, zodat er een bakmotor ontstaat. Het filmpje op deze website laat zien hoe het werkt. Ideaal voor de vele duizenden motortransporteurs in Afrika die dagelijks hun leven op het spel zetten door zich met simpele motorfiets in het verkeer te storten om een vracht op de plek van bestemming te krijgen. Mooi idee, maar werkt het ook? Jazeker. Vijf Bullfroxen zijn uitgebreid getest in Kajjansi even buiten Kampala, Oeganda. De reacties van de testrijders waren overweldigend. Niet alleen voelden ze zich veiliger in het verkeer, in no time bleken ze tevens in staat om hun dagelijkse inkomen te verdubbelen.

Vooruitgang

Bedenk daarbij dat de vrachtrijders meestal tot het arme deel van de bevolking horen en dat zij ook gezinnen te onderhouden hebben. Een Bullfrox betekent dan letterlijk een grote stap vooruit. Aansprekend verhaal, nietwaar? Help ons daarom zoveel mogelijk bakmotoren in Afrika op de weg te krijgen. Veel rijders kunnen zich nog geen Bullfrox veroorloven. Sponsor daarom een (deel van een) bak and let them drive out of poverty!


Wil jij nog meer goed-nieuws-verhalen lezen?

Meld je dan aan voor onze maandelijkse online nieuwsbrief en ontvang de mooiste verhalen over de ontwikkeling van onze fabriek in Oeganda, de Oegandese ondernemers en hun gezinsleven en de ontwikkelingen van onze stichting hier in Nederland.

Help ook mee!

Stichting Carry On investeert in mensen. Jouw betrokkenheid maakt het verschil tussen stilstand of vooruitgang. Kom daarom in beweging en help vandaag nog een ondernemer in Oeganda op weg.

Doneer direct