“Met mijn geloof en ambitie heb ik Groningen naar Afrika gebracht.”

Denken in mogelijkheden.

Bedenker en oprichter van Bullfrox Simon Kooistra was al een tijdlang op zoek naar een pand voor een sociaal bedrijf, toen hij werd getipt over een oude leegstaande garage.
‘Het pand zag er niet uit toen we ons voor een bezichtiging hadden aangemeld. Enorm vervuild, op meerdere plekken lekkages en volledig gestript. Anderen die de ruimte hadden bekeken, deinsden er voor terug. Maar ik zag er wel wat in. Tweeënhalve maand later zijn we opengegaan.” Mogelijkheden zien waar anderen aan voorbij gaan, is een kenmerkende eigenschap van Simon. Tijdens zijn loopbaan als jurist was het lastig om daar vorm aan te geven. Daarom besloot hij het roer om te gooien. “Dat is geleidelijk gegaan, maar kwam in een stroomversnelling toen ik werkzaam was voor een mensenrechtenorganisatie. Om te besparen op loonkosten, besloot ik er naast te gaan ondernemen. Maar dan wel op een manier die van betekenis is voor de ander.”
De ander doet er namelijk toe, misschien nog wel meer dan jezelf, is een motto dat Simon probeert uit te dragen. Het is een van de lessen die hij op de intensive care heeft geleerd. Lange tijd lag hij volledig verlamd aan de beademing. “Afgezien van het feit dat het een ongelooflijk zware periode was, gaf het me ook veel tijd om na te denken over het leven. Ik kwam tot de conclusie dat het leven betekenis krijgt door wat je betekent voor de ander.”
Daaruit is Salmagundi voortgekomen, een winkel in woonitems -stijl: vintage, industrieel ethnic. – met een werkplaats en een inpandig horecabedrijf. Impact creëert het bedrijf door samen te werken met mensen voor wie het leven niet gemakkelijk is. Ook wordt zij aan zij gewerkt met asielzoekers. Salmagundi begeleidt hen bij hun ambities in de horeca. De naam Salmagundi is afgeleid van een gerecht. Scheepskoks maakten een salmagundi salad als ze niet meer zoveel in voorraad hadden. Dan was de uitdaging om een smakelijk gerecht op tafel te zetten van datgene wat er nog was.

“Het staat symbool voor wat we doen”, legt Simon uit. “Met beschikbare mensen maken we mooie dingen van hetgeen voorhanden is. Het geheel functioneert als een soort werkgemeenschap. We werken samen, maar aandacht en zorg voor elkaar zijn net zo belangrijk. Soort van extended family, zou je kunnen zeggen. Momenteel zijn we aan het nadenken of we er ook een aantal woonunits aan kunnen toevoegen. Deze zouden dan beschikbaar zijn voor mensen die tijdelijk of voor langere tijd behoefte hebben aan wonen in de luwte. Eventuele begeleiding en dagbesteding kunnen vanuit Salmagundi worden aangeboden.”
Dat het optrekken met mensen ook zomaar kan leiden tor onvoorziene initiatieven bewijst Simon met Bullfrox. “Ik ben in Afrika geweest en zag veel gasten allerlei vracht vervoeren op lichte motorfietsen. Dat kan beter, dacht ik toen al. Een aantal jaren later was ik mentor van een jongen die op een bakbrommer reed. Pats, boem, brainwave en spoedig daarna waren we in de werkplaats bezig met de constructie van een bakmotor voor de Afrikaanse markt.”

Bullfrox is een business in wording, maar ook daarbij is het genereren van impact leidend.
“We gaan voor V2W: veiligheid, welvaart en werkgelegenheid”, zegt Simon. “Er gebeuren veel ongelukken met overbeladen motorfietsen. Een Bullfrox is veel veiliger in het verkeer. Bovendien kunnen rijders meer vracht vervoeren, waardoor inkomens stijgen en welvaart toeneemt. En omdat productie in Afrika gaat plaatsvinden, draagt het bij aan de werkgelegenheid. Ambitieus? Zeker, maar geloof en ambitie hebben ons vanuit een werkplaats in Groningen naar Afrika gebracht. Nu is het tijd om daar de Bull(frox)bij de hoorns te vatten.”


Wil jij nog meer goed-nieuws-verhalen lezen?

Meld je dan aan voor onze maandelijkse online nieuwsbrief en ontvang de mooiste verhalen over de ontwikkeling van onze fabriek in Oeganda, de Oegandese ondernemers en hun gezinsleven en de ontwikkelingen van onze stichting hier in Nederland.

Help ook mee!

Stichting Carry On investeert in mensen. Jouw betrokkenheid maakt het verschil tussen stilstand of vooruitgang. Kom daarom in beweging en help vandaag nog een ondernemer in Oeganda op weg.

Doneer direct