“Dat ik dankzij Bullfrox zelf ook een mooie carrière-switch zou maken, had ik vooraf niet kunnen bedenken.”

Man, missie en multitool.

Vraag je Bullfrox engineer Andries Blaak naar zijn favoriete stuk gereedschap, dan hoeft hij niet lang na te denken. “Een Leatherman”, zegt hij, terwijl hij ‘m te voorschijn haalt. “Met deze tool heb ik al veel problemen verholpen. Als ik een keer langs de weg kom te staan met mijn Harley, – gebeurt natuurlijk niet vaak, hè, grinnikt hij – ben ik dankzij dit apparaat snel weer on the move.” Zo multifunctioneel als een Leatherman is, zo veelzijdig is Andries: lasspecialist, custom bike builder, motorclub president en ontwerper van de Bullfrox.

Gemeenschappelijke deler: metaal en motoren. “Ik ben begonnen als lasser en heb me steeds verder ontwikkeld. Had alle diploma’s en certificaten. Mooie klussen gedaan en goed verdiend. Tot ik door een motorongeluk volledig afgekeurd raakte voor het werk dat ik deed.” Hij kwam thuis te zitten en dat beviel hem slecht. De verzekeringsmaatschappij stimuleerde hem om een motor repair shop te beginnen. Dat was een mooi avontuur, maar leverde onvoldoende op om een nieuw bestaan mee op te bouwen. “Ik had net besloten om de huur van het bedrijfspand op te zeggen, toen ik gebeld werd door een voor mij onbekende gast”, vertelt Andries. “Of ik geïnteresseerd was in het ontwerpen van een bakmotor voor Afrika. Ik begreep er eerst geen snars van. Maar toen ik hoorde dat motoren in Afrika veel worden gebruikt om goederen te vervoeren en dat jonge motorrijders levensgevaarlijke capriolen uithalen met overbeladen motorfietsen om maar iets te kunnen verdienen, was ik om. Het moest mogelijk zijn om een bakmotor te ontwikkelen die het goederenvervoer veiliger en betrouwbaarder zou maken. Dat ik daardoor zelf ook een carrière-switch kon maken, had ik vooraf niet kunnen bedenken.”

Geïnspireerd door de bakfietsen en bakbrommers die in Nederland in de jaren ‘50 bij veel kleine ondernemers in zwang waren, ontwierp Andries een bak die aan de voorkant van een Afrikaanse motorfiets kan worden gekoppeld. “Voorwiel eraf, voorvork eruit, aankoppelen en rijden maar; dat was het idee. Het resultaat is de Bullfrox geworden.” Andries ontwikkelde het concept in de kelder van een bedrijf in Groningen. Vanwege fysieke beperkingen door het ongeluk, werd hij daarbij geassisteerd door een jonge knaap die op dat moment een wajong-uitkering had. “We werkten samen, maar tegelijkertijd werd ik een soort van leermeester. Dat beviel me eigenlijk wel. En dat die jongen, nadat hij beter had leren lassen, een baan aangeboden kreeg, vond ik helemaal mooi.” Het kwartje was gevallen. Tijd om het vak uit te dragen.

Na de ontwikkeling van Bullfrox tot een definitieve versie, volgde Andries een omscholingstraject tot praktijkdocent. Inmiddels werkt hij op een mbo waar hij leerlingen de fijne kneepjes van het metaal bewerken bijbrengt. Volgens Andries is Bullfrox dan ook meer dan een goed product. “Het levert ook banen op. En niet alleen in Nederland, maar juist ook in Afrika. Het ding wordt daar gebruikt en moet daar dus ook worden gemaakt. Ik ben nu een paar keer in Oeganda geweest en heb een aantal jongens opgeleid om de bak te maken. Fantastisch om te ervaren hoe enthousiast die gasten zijn. En ook bijzonder inspirerend om te zien hoe ze in staat zijn om met weinig middelen iets voor elkaar te krijgen. Leatherman style, noem ik dat”, zegt Andries terwijl hij zijn multitool inklapt en in zijn zak steekt.


Wil jij nog meer goed-nieuws-verhalen lezen?

Meld je dan aan voor onze maandelijkse online nieuwsbrief en ontvang de mooiste verhalen over de ontwikkeling van onze fabriek in Oeganda, de Oegandese ondernemers en hun gezinsleven en de ontwikkelingen van onze stichting hier in Nederland.

Help ook mee!

Stichting Carry On investeert in mensen. Jouw betrokkenheid maakt het verschil tussen stilstand of vooruitgang. Kom daarom in beweging en help vandaag nog een ondernemer in Oeganda op weg.

Doneer direct