“Ik ben een fantastisch Afrikaans avontuur aangegaan.”

Sterk in het verbinden van het creatieve met het zakelijke.

“Ik heb eigenlijk niet zo veel met motoren”, bekent Ben Jansen, financiële man van Bullfrox. “Maar waar ik wel wat mee heb, is het begeleiden van creatieve concepten naar een zeker bestaansrecht. En het lanceren van een bakmotor in Afrika is bij uitstek een onderneming waar mijn hart sneller van gaat kloppen.”

Geboren op de woeste gronden van Beerzerveld, een buurtschap ontstaan door de turfwinning die er halverwege de 19e eeuw op gang kwam, was het leven daar voor Ben als opgroeiende puber eerder gezapig dan woest een meeslepend. Groningen, dat was andere koek. “Ik ging economie studeren en genoot als jongen van het platteland volop van het studentenleven. Prachtige tijd. Dingen gedaan die ik vooraf niet had kunnen bedenken. Cabaret bijvoorbeeld. Het begon als een ludieke actie, maar een paar jaar later stonden we in de finale van de Pythische Spelen in Enschede. We traden regelmatig op. Van het geld dat we daarmee verdienden, financierde ik mijn rijbewijs.”

Na zijn studie heeft Ben altijd als zelfstandig ondernemer de kost verdiend. Eerst als kwaliteitscontroleur, later als ondernemerscoach in de creatieve sector. Hij stimuleerde mensen om hun ideeën rendabel te maken en praktisch uit te voeren. “Het contact met mensen die vaak niet in een hokje te plaatsen waren en out-of-the-box dachten, vond ik razend interessant”, zegt Ben. “Zo heb ik een tijdlang een man gecoacht die een perma-cultuur keuken in een indiaanse tipi wilde beginnen. Toen recycling net in zwang begon te komen en je over duurzaamheid nog weinig las, hanteerde hij al als principe ‘je maakt gebruik van wat er is en voegt niets toe wat er niet is’. De tipi vormde een bezienswaardigheid en was gewild op festivals. Er kwamen dan ook lekkere dingen uit de keuken. Honderd procent verantwoord en biologisch natuurlijk. De ondernemer won er uiteindelijk een duurzaamheidsprijs mee.”

Ben is getrouwd met een kunstenares. Daarom is het niet verwonderlijk dat hij ook in zijn vrije tijd regelmatig betrokken raakt bij creatieve projecten. Zo stond hij 3 keer met een kunstenaarscollectief op het Groningse festival Noorderzon. “Ik ben dan een soort projectmanager. Ik zorg er voor dat ideeën bij elkaar komen en dat kunstenaars in staat worden gesteld om hun ding te doen.”

Al pratende realiseert Ben zich dat alles wat hij oppakt samengevat kan worden in de zin: mensen in staat stellen hun ideeën te realiseren. “Het begint altijd met een ontmoeting. Ik kom vaak mensen tegen met interessante ideeën. Als er dan een klik is en het idee is veelbelovend, schiet mijn brein in de actiestand. Zo is het ook gegaan met Bullfrox. Niet alledaagse mensen die het avontuur aangaan om een typisch Nederlands product als een bakmotor in Afrika te introduceren. Fantastisch toch?”

Maar dat is niet het enige dat Ben motiveert. “Een Bullfrox stelt mensen in staat een positieve wending aan hun leven te geven. Ik heb het in Oeganda gezien. Een rijder die met een simpele motorfiets levensgevaarlijke capriolen uithaalt om producten van a naar b te brengen, kan met een Bullfrox meer producten vervoeren op een manier die veel veiliger is. Rijders vertelden me dat ze met een Bullfrox in staat waren om hun dagelijkse inkomen te verdubbelen. Daar hebben zij niet alleen baat bij, maar ook hun gezinnen. Als ik me dan realiseer dat een kind naar school kan gaan omdat vader met een Bullfrox rondrijdt, dan maakt me dat blij. Ik roep daarom wel eens: ‘Join Bullfrox for a better world’.”


Wil jij nog meer goed-nieuws-verhalen lezen?

Meld je dan aan voor onze maandelijkse online nieuwsbrief en ontvang de mooiste verhalen over de ontwikkeling van onze fabriek in Oeganda, de Oegandese ondernemers en hun gezinsleven en de ontwikkelingen van onze stichting hier in Nederland.

Help ook mee!

Stichting Carry On investeert in mensen. Jouw betrokkenheid maakt het verschil tussen stilstand of vooruitgang. Kom daarom in beweging en help vandaag nog een ondernemer in Oeganda op weg.

Doneer direct